29 oktober, 2011

ASCII vs UTF-8

ASCII kodna tebela
ASCII (kratica za angleško American Standard Code for Information Interchange) je ameriški standardni nabor za izmenjavo informacij je 7-bitni nabor znakov; obsega 27=128 znakov. ASCII tabela nima šumnikov.
Znaki s kodami od 0 do 31 so kontrolni znaki, znaki od 32 do 126 pa so izpisljivi, glej tabelo spodaj:
UTF-8
UTF-8 je eden izmed načinov kodiranja mednarodnega nabora znakov unicode, pri katerem znaki ASCII ostanejo enozložni, ostali znaki pa lahko zasedajo več zlogov. Ta način ima tudi šumnike. Spletne strani uporabljajo več ali manj UTF-8 način kodiranja.

MOJ PRIIMEK (vzvratno) zapisan v ASCII kodi:
k     01101011
e     01100101
c     01100011
n    01101110
o    01101111
K    01001011  

MOJ PRIIMEK (vzvratno) zapisan v UFT-8:
k    01101011
e    01100101
c    01100011
n    01101110
o    01101111
K    01001011    

27 oktober, 2011

LibreOffice (vaje 5)

KODNA TABELA

Črke in drugi znaki so v računalniku predstavljeni s pomočjo tabele, imenovane kodna tabela ali kodni razpored , ki povezuje grafično predstavitev nekega znaka z njegovim binarnim zapisom. Tako znaku za veliko črko A pri nekaterih kodnih tabelah ustreza desetiško število 65. Kot je v računalništvu navada, moramo biti pazljivi in se prepriati, v katerem številskem sistemu je navedeno število: razen desetiškega sistema se uporabljata se osmiški in šestnajstiški ter v izpisih redko dvojiški.
Načini, kako slovenske znake predstaviti v računalniku, se močno razlikujejo, kar je tudi vzrok za mnoge težave s prenosljivostjo besedil. V uporabi je veliko število različnih kodnih tabel.
Kodne tabele so enozložne (enobytne) ali večzložne (večbytne) glede na to, kako je največ dolg zapis enega znaka. Enozložne (enobytne) tabele se nadalje delijo na sedembitne, kjer znaku sme pripasti največ desetiška številka 127, in na osembitne, ki vključujejo tudi znake med vključno mestoma 128 in 256.


 LibreOffice s privzetimi nastavitvami nalaga in shranjuje datoteke vrste OpenDocument.
LASTNOSTI PISARNIŠKE ZBIRKE LibreOffice
- je brezplačen in odprtokoden
- bogat pisarniški paket za Windows, Macintosh in Linux
- ponuja šest s funkcionalnostjo bogatih programov za vse vaše potrebe po izdelavi dokumentov in obdelavi podatkov: Writer, Calc, Impress, Draw, Math in Base
- enostaven za namestitev in uporabo
- uporablja ISO-standardizirani zapis ODF (OpenDocument Format)
- zna brati in pisati zapise programov Microsoft Office, kot tudi izvažati v zapisu PDF
- je tudi nadvse prilagodljiv in ga lahko enostavno razširite z brezplačnimi dodatki, tako da lahko vzpostavite sistem, ki povsem ustreza vašim potrebam in navadam


NAMEN IN ZMOŽNOSTI PROGRAMSKEGA PAKET CALCULATOR
CALC je program za preglednice. Začetniki ga spoznavajo kot intuitivnega in enostavnega za učenje.
Formule v naravnem jeziku omogočajo ustvarjanje formul z besedami (npr. "prodaja – stroški" oz. "sales - cost").
Gumb za pametno vsoto samodejno vstavi funkcijo vsote ali vmesne vsote, odvisno od konteksta.
Čarovniki nas vodijo skozi izbiro in uporabo obširnega nabora naprednih funkcij za preglednice ali pa prenos predloge z našega skladišča razširitev za instant preglednične rešitve.
S Slogi in oblikovanjem lahko na enostaven način uporabimo možnosti prilagodljivega oblikovanja celic, vključno s prostim sukanjem vsebine, predlogami, ozadji, robovi in še mnogo drugega. Zahvaljujoč predlogam z vgrajenimi funkcijami, ki nam omogočajo osredotočanje na svoje resnično delo, lahko postanemo sam svoj izvedenec za preglednice.
Upravitelj scenarijev omogoča analizo "kaj če ..." s pritiskom na gumb - npr. primerjamo donosnost glede na višje / srednje / nižje napovedi prodaje.
Komponenta reševalca omogoča reševanje problemov optimizacije, kjer potrebno optimalno vrednost določene celice v preglednici potrebno izračunati glede na omejitve, podane v drugih celicah.
Vzpodbujamo soavtorstvo pri preglednicah s podporo več uporabnikom v programu CALC. Če preglednico postavimo v skupno rabo z drugimi uporabniki, ti enostavno dodajajo svoje podatke preglednici. Lastnik preglednice lahko nato enostavno nove podatke integrira z le nekaj kliki. Ta funkcija sodelovanja pomaga pri izogibanju sporom pri urejanju.
MESEČNA PORABA MINUT NA TELEFONU



26 oktober, 2011

LINUX; UBUNTU (vaje 4)

OSNOVNE FUNKCIJE V UBUNTU
  • Hitrejše in varnejše brskanje po spletu z Ubuntu ali FireFox.
  • Branje, pisanje in pošiljanje elektronske pošte s Thunderbird.
  • Organiziranje, dodajanje in delitev fotografij s Softwell.
  • Iskanje in nalaganje aplikacij iz Ubuntu Software centr.
  • Ustvarjanje dokumentov z LibreOffice Writer.
  • Ustvarjanje preglednic z LibreOffice Calc.
  • Ustvarjanje prezentacij z LibreOffice Impress.
NASTENEK LINUX SISTEMA
Vse skupaj se začne v letu 1969 pri podjetju AT&T Bell z Unix operacijskim sistemom. Izdali so ga leta 1971, napisan pa je bil v zbirnem jeziku. Leta 1973 ga je Denis Ritchie prepisal v jeziku C. vendar se podjetje AT&T nikakor ni znašlo v računalniškem svetu in je močno podražilo svoj operacijski sistem. To je pripeljalo do tega, da so se programerji odločili da ustvarijo popolni Unix podporni program, ki bo brezplačen.
Izdelani so bili že GNU programi, ki so bili popolnoma brezplačni in preprosti za namestitev. To so programi pri katerih se dobi programska koda za urejanje programa po volji ter brezplačno prenašanje programa naprej. Vendar pa je bilo veliko teh programov nestabilnih. Možno jih je bilo zaganjati v operacijskem sistemu Mimix, ker pa ni bilo dokumentirano da so njegovi programi brezplačni, je Denis izdelal GNU General Public Licesnse. V tej pogodbi je opisana brezplačnost določene programske opreme ter možnost dodajanja več opreme v to licenco. Eden izmed dodatkov je bil Linux.

DISTRIBUCIJE
Debian – distribucija, ki predstavlja prosto programiranje
Knoppix – bazira na Debianu
Ubuntu- bazira na Debianu
Gentoo – distribucija, ki uporablja visoko optimizirano in pogosto posodobljeno programsko opremo

ZGODOVINA DISTRIBUCIJE UBUNTU
Ubuntu je prosto dostopna distribucija Linuxa, ki temelji na distribuciji Debian GNU/Linux. Sponzorira jo družba Canonical Ltd, ki je v lasti Marka Shuttlewortha. Ime distribucije izvira iz južnoafriškega koncepta ubuntu, kar pomeni: “Človečnost za druge.” Od Debiana se razlikuje v tem, da nova različica izide vsakih 6 mesecev, podpora pa je na voljo vsaj še 18 mesecev po izidu. Namenjen je tako namizni rabi, kot strežnikom. Ubuntu je prvič izšel 20. oktobra 2004 (Ubuntu 4.10). Cilj ustvarjalcev je bil ponuditi sistem temelječ na Debianu, ki bi izhajal vsakih šest mesecev oz. približno mesec dni za novo različico namizja GNOME. Za razliko od nekaterih drugih na Debianu temelječih distribucij, je Ubuntu, tako kot Debian, ostal zvest načelu, da uporablja prosto programje kjerkoli je to možno.

DEFINICIJA DATOTEČNEGA SISTEMA
 Je del operacijskega sistema, ki omogoča trajno shranjevanje podatkov, tudi potem, ko se izvajanje procesa zaključi. Podatki, s katerimi upravlja datotečni sistem, so združeni v uporabniško določene skupke podatkov, imenovane datoteke. Datotečni sistem mora vsebovati mehanizem za poimenovanje teh podatkov. Vsak datotečni sistem ima svoja pravila za poimenovanje datotek. Datoteke hranijo tako programe kot ostale podatke.
Dober datotečni sistem mora:





  • biti lahek za uporabo in zmogljiv,





  • učinkovito skrbeti za prenos informacij med glavnim pomnilnikom in diski





  • biti sposoben delati z zelo različnimi velikostmi datotek.

















  • 22 oktober, 2011

    DIGITALNI PODPIS

    Kaj je?
    To je elektronski šifrirani žig za preverjanje pristnosti v digitalnih informacijah. Podpis potrjuje, da informacije izhajajo od podpisnika in da niso bile spremenjene.
    Digitalni podpis (angl. digital signature) mora zagotavljati:
    ·       avtentičnost (verjamemo, da je podpisnik res tisti, za kogar se proglaša),
    ·       podpisa se ne da ponarediti,
    ·       podpisa se ne da kopirati,
    ·       podpisanega dokumenta se ne da spremeniti,
    ·       podpisa se ne da zanikati (podpisnik ne more reči, da ni on podpisal dokumenta).
    Digitalni podpis je na sodišču enakovreden običajnemu podpisu. Slovenski zakon o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu v 15. členu pravi: Varen elektronski podpis, overjen s kvalificiranim potrdilom, je glede podatkov v elektronski obliki enakovreden lastnoročnemu podpisu ter ima zato enako veljavnost in dokazno vrednost.

    Opis postopka pridobitve digitalnega certifikata.
    Za pridobitev digitalnega certifikata, ki ga izdaja SIGEN-CA, moraš oditi na najbližjo upravno enoto in tam izpolnit zahtevek za spletna digitalna potrdila za fizične osebe. Na elektronsko pošto ti pošljejo referenčno številko, v roku 7 delovnih dni pa po pošti prejmeš še avtorizacijsko kodo. Ko imaš vse te podatke moraš digitalni certifikat še konfigurirat s programi, kjer ga želimo uporabiti.
    Na spletni strani  https://www.sigen-ca.si/cda-cgi/clientcgi?action=browserCert vpišeš podatke, ki so zahtevani in klikneš pošljite zavihek. 

    Odpre se pogovorno okno v katerega vpišeš svoje ime in geslo.
    Postopek prevzema spletnega digitalnega potrdila je zaključen. Nato izberite namestitev digitalnega potrdila izdajatelja SIGOV-CA v brskalnik, kot kaže spodnja slika.

    Nato greš v svoj privzet brskalnik. Na desni strani klikneš možnosti  (slika 1) > internetne možnosti (slika 2) > potrdila (slika 3).

    slika 1: možnosti


    slika 2: Internetne možnosti
    slika 3: potrdila

    Potrdila so razvrščena na več podskupin. Prva dva seznama sta na začetku prazna. V seznamu Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil se nahaja  digitalno potrdilo SIGEN-CA in digitalno potrdilo SIGOV-CA.  Kasneje pa se bo prikazal tudi v podskupini osebno.

    Konfiguracija elektronske pošte z MS Outlook 2007:
    Ko odpremo Outlook klikneš središče zaupanja > E-poštna varnost > elektronski ID-ji > Izvoz/uvoz elektronskih ID-jev.


    Vneseš vse zahtevane podatke in klikneš V REDU.
    Ko želiš poslati digitalno podpisano sporočilo v novem sporočilu v pogovornem oknu možnosti sporočila klikneš varnostne nastavitve, kjer izbereš dodaj elektronski podpis temu sporočilu, in klikneš v redu. 
    Ko klikneš pošlji, te vpraša za dovoljenje za uporabo ključa. Klikneš odobri dovoljenje in vpišeš geslo tvojega ključa, nato pa klikneš v redu. Tvoje sporočilo bo poslano in podpisano.

    Konfiguracija z MS Word 2007:
    Ko imamo želen dokument ustvarjen in ga želimo digitalno podpisati kliknemo meni > pripravi > dodaj elektronski podpis.
    Nato se vam odpre okno v katerem je obvestilo. Kliknete v redu.
    Če še nimate shranjenega dokumenta, vam to možnost ponudi Word.
     Dokument shranite, nato pa se vam odpre okno saj morate vpisati geslo za vaš certifikat.
    Vaš dokument bo digitalno podpisan. Ko bo dokument digitalno podpisan, bo to vidno na vašem zaslonu.

    19 oktober, 2011

    DIGITALNI RAČUNALNIK (vaje 3)

    MATIČNA PLOŠČA
    To je osnovno tiskano  vezje v računalniku. Na matično ploščo se ustavijo oz. priključijo vse ostale komponente kot so procesor, pomnilnik, razširitvene kartice in zunanji pomnilnik. Vsebuje pa tudi priključke za vse ostale vmesnike ( miška, USB, tiskalnik,…)
    Primer: MSI K8N Neo4 Platinum

    POMNILNIK
    Je eden najpomembnejših delov računalnika.  Njegova naloga pa je hranjenje podatkov. Tu so shranjeni podatki in ukazi od vseh aplikacij, ki se v danem trenutku izvajajo v računalniku.  Pomnilnik je skupek zlogov, kateri so zaporedno naslovljeni.
    Bralno-pisni pomnilnik (RAM) se v računalniških sistemih uporablja za začasno shranjevanje delov operacijskega sistema, programov, ki se trenutno izvajajo.
    Bralni pomnilnik (ROM) ima dve značilnosti. Prva je ta, da lahko njihovo vsebino le beremo, druga pa da se vpisna informacija zadrži v pomnilniku tudi po izklopu napajanja.
    Primer: 512MB 400MHz Transcend

    PROCESOR (centralno procesna enota)
    To je osrednji del računalnika, ki skrbi za izračunavanje in obdelavo podatkov (dvojiških števil), ter nadzor in upravljanje drugih enot. Procesorji se načeloma delijo po številu tranzistorjev, jeder, nit, podnožju in velikosti pomnilnika. Jedro je računski del procesorja, narejen iz silicija in je glavni krivec za proizvodnjo toplote (poleg tranzistorjev). Nekateri procesorji pa imajo poleg procesorskega jedra še grafično, ki je namenjeno računanju grafike. Nit je proces, ki ga procesor opravlja, če je procesor večniten, to pomeni da lahko opravlja več procesov naenkrat in je s tem hitrejši. Podnožje je tip povezave z matično ploščo v obliko nožic (med glavnimi so LGA 775, LGA 1156, LGA 1366, AM2+, AM3). Pomnilnik v procesorju je namenjen začasnem shranjevanju podatkov, torej več kot je bolje je.
    Primer: AMD Athlon 64 3200+ Venice jedro

    VODILA
    Vodilo je povezava za prenos podatkov med tremi ali več napravami. Slabost vodila je da lahko oddaja le ena naprava naenkrat. Po vodilih prihaja do izmenjave podatkov (in ukazov) med centralno procesno enoto računalnika in njegovim pomnilnikom (pa tudi drugimi napravami). Poznamo zelo hitralokalna vodila, namenjena predvsem komunikaciji med CPE in pomnilnikom, pa tudi nekoliko počasnejša zunanja vodila, namenjena komunikaciji s perifernimi napravami.

    VHODNO/IZHODNE ENOTE
    Te enote omogočajo izmenjavo informacij med računalnikom in njegovim okoljem.  Naloga vhodnih naprav je, da informacijo posredujejo računalniku v njemu razumljivi obliki, naloga izhodnih naprav pa , da izhodno informacijo predstavijo v človeku razumljivi obliki. 

    VRATA (ang. PORT)
    To je specifično mesto za fizični priklop na druga napravo.

    SHEMA MOJEGA NOTESNIKA IN KONFIGURACIJA SISTEMA, KI JO UPORABLJAM:
      
    •       
      procesor
      AMD Turio(tm)X2 Ultra DualCore Mobile ZM-82  2.20 GHz
      pomnilnik(RAM)
      2.20 GB





      Vrsta sistema
      32-bitni operacijski sistem



      baterija
      6-celičnal Li-Ion 55WHr (do 4 ure 15min)


      grafična kartica






    VON NEUMANNOVA ARHITEKTURA

    Po Von Neumannu je vsak računalnik sestavljen iz treh osnovnih delov. To so CPE, glavni pomnilnik (vpisovalno bralni pomnilnik) in vzhodno/izhodni sistem. Centralna procesna enota bere podatke iz pomnilnika, jih obdeluje, nato pa vrača nazaj v pomnilnik. Zgrajena mora biti iz aritmetično logične enote (izvajala bo operacije računanja), krmilne enote (razumela bo ukaze iz pomnilnika in upravljala z delovanjem računalnika). Von Neumann je predpostavil, da naj bo vsak računalnik zasnovan na osnovi dvojiškega sistema à zaradi električne realizacije računalnika.

    CENTRALNO PROCESNA ENOTA
    V njej se izvajajo vse računalniške operacije: izvajajo se programi, obdelujejo se podatki, kontrolira se izvajanje vhodno/izhodnih enot.
    Osnovni enoti sta aritmetično-logična enota (ALE) in kontrolna enota in sta nujno potrebni pri izvedbi vsakega ukaza. V ALE poteka dejanska obdelava podatkov, kontrolna enota nadzira pretok med CPE in RAM-om, skrbi za prevzemanje ukazov in aktiviranje ustreznih operacij.

    REGISTRI
    V CPE obstajajo registri dveh vrst, to so programsko nedostopni (potrebni za realizacijo delovanja) in programsko dostopni (niso nujno potrebni). Registri so pravzaprav majhen pomnilnik, ki ga programer uporablja pri reševanju problemov. Dostop do teh je hitrejši kot dostop do glavnega pomnilnika.
    Vrste pomnilnikov, ki sem jih zasledila v Von Neumannovi arhitekturi: ROM, RAM, register, sistemski pomnilnik (glavni pomnilnik).

    12 oktober, 2011

    OSNOVNI POJMI (vaje 2)

    Osnovna enota informacije je bit, ki izhaja iz angleške besede Binary Digit. . Bit je številčno mesto v dvojiškem številčnem sistemu in ima le dve vrednosti. Za njegov opis uporabljamo števili 0 in 1, kaj pa ti števili pomenita, pa je stvar dogovora oziroma koda, ta koda pa ima smisel le za tistega ki kodo pozna.

     Byte je sestavljen iz 8 bitov in omogoča predstavitev ene od 256 vrednosti. Primer: bit ima le dve možnosti, tako kot pri kovancu 0 = cifra 1 = mož, da pade eno ali drugo pa je povsem enaka verjetnost.
    Več bitov skupaj tvori digitalno besedo, s katero opišemo informacijo. Za vrednotenje digitalne besede, pretvorimo njeno vrednost v desetiško tako, da seštejemo prispevke posameznega bita.
    Vsaka digitalna beseda ima sporočilno sposobnost, ki nam pove koliko različnih dogodkov lahko kodiramo z digitalno besedo oz. koliko stanj zmore. Primer: Digitalna beseda z d biti ima s sporočilno sposobnost: 8 bitna beseda ima sporočilno sposobnost 256, 16 bitna digitalna beseda pa 65.536, itd. Sporočilo stanj digitalne besede je njena sporočilna sposobnost. Koliko stanj je zmožna opisati digitalna beseda v dvojiškem številčnem opišemo z enačbo :
     
    Količina informacije digitalne besede je enaka njenemu številu bitov d. Merska enota za količino informacije je bit. Digitalna beseda, ki nam poda informacijo o i-tem stanju sistema, nam to stanje v popolnosti opiše. Količina informacije je odvisna od tega, koliko stanj n ima sistem.

    NALOGA:

    Izračunajte velikost datoteke BMP z naslednjimi podatki:
      • dimenzija slike 2024*4048
      • barvna globina 32 bitov
    1.      2024*4048= 8193152
    2.      8193152*32=262180864 bitov =
    3.      262180864/8=32772608 baytov =
    4.      32772608/ 1024= 32004.5 KB=
    5.      32004.5/1024=31,3 MB