26 oktober, 2011

LINUX; UBUNTU (vaje 4)

OSNOVNE FUNKCIJE V UBUNTU
  • Hitrejše in varnejše brskanje po spletu z Ubuntu ali FireFox.
  • Branje, pisanje in pošiljanje elektronske pošte s Thunderbird.
  • Organiziranje, dodajanje in delitev fotografij s Softwell.
  • Iskanje in nalaganje aplikacij iz Ubuntu Software centr.
  • Ustvarjanje dokumentov z LibreOffice Writer.
  • Ustvarjanje preglednic z LibreOffice Calc.
  • Ustvarjanje prezentacij z LibreOffice Impress.
NASTENEK LINUX SISTEMA
Vse skupaj se začne v letu 1969 pri podjetju AT&T Bell z Unix operacijskim sistemom. Izdali so ga leta 1971, napisan pa je bil v zbirnem jeziku. Leta 1973 ga je Denis Ritchie prepisal v jeziku C. vendar se podjetje AT&T nikakor ni znašlo v računalniškem svetu in je močno podražilo svoj operacijski sistem. To je pripeljalo do tega, da so se programerji odločili da ustvarijo popolni Unix podporni program, ki bo brezplačen.
Izdelani so bili že GNU programi, ki so bili popolnoma brezplačni in preprosti za namestitev. To so programi pri katerih se dobi programska koda za urejanje programa po volji ter brezplačno prenašanje programa naprej. Vendar pa je bilo veliko teh programov nestabilnih. Možno jih je bilo zaganjati v operacijskem sistemu Mimix, ker pa ni bilo dokumentirano da so njegovi programi brezplačni, je Denis izdelal GNU General Public Licesnse. V tej pogodbi je opisana brezplačnost določene programske opreme ter možnost dodajanja več opreme v to licenco. Eden izmed dodatkov je bil Linux.

DISTRIBUCIJE
Debian – distribucija, ki predstavlja prosto programiranje
Knoppix – bazira na Debianu
Ubuntu- bazira na Debianu
Gentoo – distribucija, ki uporablja visoko optimizirano in pogosto posodobljeno programsko opremo

ZGODOVINA DISTRIBUCIJE UBUNTU
Ubuntu je prosto dostopna distribucija Linuxa, ki temelji na distribuciji Debian GNU/Linux. Sponzorira jo družba Canonical Ltd, ki je v lasti Marka Shuttlewortha. Ime distribucije izvira iz južnoafriškega koncepta ubuntu, kar pomeni: “Človečnost za druge.” Od Debiana se razlikuje v tem, da nova različica izide vsakih 6 mesecev, podpora pa je na voljo vsaj še 18 mesecev po izidu. Namenjen je tako namizni rabi, kot strežnikom. Ubuntu je prvič izšel 20. oktobra 2004 (Ubuntu 4.10). Cilj ustvarjalcev je bil ponuditi sistem temelječ na Debianu, ki bi izhajal vsakih šest mesecev oz. približno mesec dni za novo različico namizja GNOME. Za razliko od nekaterih drugih na Debianu temelječih distribucij, je Ubuntu, tako kot Debian, ostal zvest načelu, da uporablja prosto programje kjerkoli je to možno.

DEFINICIJA DATOTEČNEGA SISTEMA
 Je del operacijskega sistema, ki omogoča trajno shranjevanje podatkov, tudi potem, ko se izvajanje procesa zaključi. Podatki, s katerimi upravlja datotečni sistem, so združeni v uporabniško določene skupke podatkov, imenovane datoteke. Datotečni sistem mora vsebovati mehanizem za poimenovanje teh podatkov. Vsak datotečni sistem ima svoja pravila za poimenovanje datotek. Datoteke hranijo tako programe kot ostale podatke.
Dober datotečni sistem mora:





  • biti lahek za uporabo in zmogljiv,





  • učinkovito skrbeti za prenos informacij med glavnim pomnilnikom in diski





  • biti sposoben delati z zelo različnimi velikostmi datotek.

















  • Ni komentarjev:

    Objavite komentar